Vegansk lasagne med röda linser och cashew bechamel

Lasagne

Du letar efter en vegansk lasagne som smakar lika gott utan kött som med och som har samma krämiga konsistens som en vanlig lasagne. Du har kommit rätt. Bechamelsåsen med cashew gör lasagnen krämig och röda linser, grönsaker och champignoner utgör en läcker köttfri sås.

Mina barn älskar den och jag vågar lova att du kommer att göra det samma!

Utgångspunkten är vegansk och glutenfri men du kan självklart välja att lägga till vanlig mozarella på toppen och använda vanliga lasagneplattor om så önskas.

 

Vegansk lasagne med röda linser och cashew bechamel

Ingredienser:

Grönsaks- och linsfyllning:

  • 2/3 aubergine
  • 1/3 zucchini
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • 100 g champinjoner
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • 200 g röda linser (kokta, eller använd konserverade)
  • 2 burkar krossade tomater (ca 800 g totalt)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk muskot
  • 1 tsk grönsaksbuljong
  • Ca 1 tsk blandade örter (t.ex. timjan, oregano och lite paprikapulver)
  • Salt och peppar, efter smak
  • Smör eller olja för stekning
  • 300 g lasagneplattor (ca 3 lager i lasagnen)
  • Vegansk ost för topping

Bechamelsås:

Här hittar du receptet på vegansk bechamel

 

Gör så här:

  1. Förbered linserna: Koka 200 g röda linser om du inte använder konserverade. Ställ åt sidan.

  2. Förbered grönsakerna:

    • Finhacka vitlöken, gula löken och sellerin.
    • Riv morötterna.
    • Hacka auberginen, zucchinin, paprikan och champinjonerna i chunky bitar.
  3. Fräs grönsakerna: Hetta upp smör eller olja i en stor panna. Fräs vitlöken, löken, sellerin och morötterna. Tillsätt auberginen, zucchinin, paprikan och champinjonerna, och stek vidare tills grönsakerna fått fin färg.

  4. Tillsätt tomater och linser: Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén och de kokta linserna. Blanda väl.

  5. Krydda fyllningen: Tillsätt muskot, grönsaksbuljong, blandade örter, samt salt och peppar efter smak. Låt fyllningen puttra på låg värme i ca 10-20 minuter.

  6. Förbered bechamelsåsen:

    • Lägg de blötlagda cashewnötterna och rismjölken i en mixer. Mixa tills du får en slät och krämig konsistens.
    • Häll över blandningen i en kastrull och tillsätt muskot, vitpeppar, pressad vitlök och salt.
    • Låt såsen sjuda på medelvärme under omrörning tills den tjocknar, ca 5 minuter. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.

      Här hittar du receptet på vegansk bechamel
  7. Montera lasagnen:

    • Fördela ett tunt lager av grönsaks- och linsfyllningen i botten av en ugnsform. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå.
    • Fortsätt varva med fyllning, lasagneplattor och bechamelsås tills alla ingredienser är slut. Avsluta med ett lager bechamelsås och toppa med vegansk ost (eller mozarella om du önskar).

  8. Grädda: Sätt in lasagnen i ugnen på 200°C och grädda i ca 35-40 minuter, eller tills lasagnen är genomlagad och osten har smält och fått lite färg.


    Låt lasagnen vila i några minuter innan du skär upp den. Servera med en krispig sallad!

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!